top of page

Oppdrag

Målet var å bidra til trengende mennesker i Ukraina, med fokus på unge orienteringsutøvere og spesielt beboere i utsatte østlige områder (front-line support). 

Vi benyttet kontakter i o-miljøet og innledet et samarbeid med Lana Liland, i organisasjonen “Ukrainian Patriot” (UP). En organisasjon som er registrert i Canada, USA og Ukraina. Hennes tenkemåte, integritet og gjennomføring er i tråd med våre ideer.

Dette blei 2 uker med svært god erfaring og læring, - og ikke minst hjelp der det trengs mest.

Innsamling

Hovedinnsamling av utstyr til turen blei foretatt av Kari-Anne Engravslia, Gunn-Ingeborg Omland, Oddgeir Omland, Eva Sjøblom og Stig Svendsen, Frode Robertsen, Anette Hansen og Siv Malmanger. Samt generøs donasje fra ASKO Agder med Erik Sandberg og BAMA Vestfold-Telemark ved Ola Lia, og mye av Dieslregninga tok Systemkjøkken seg av.

Vi fylte en stor stor Mz Sprinter og en henger. Klær, aggregater, mat, stearinlys, soveposer, underlagsmatter, stormkjøkken m.m. Verdi "priceless". 

Reiserute

Porsgrunn-Karlskrona- ferge til Gdynia- Lviv - Kyiv - Dnipro -

Zaporizhzhya - Kramatorsk - Bakhmut

- retur samme vei 

6025 km kjørt

Reiseperiode: 29.nov - 16 des. 2022

Utfordringer

I Ukraina og i krig er det mye en skal håndtere. De viktigste utfordingene er å finne folk en kan stole på sikre seg at hjelpa kommer dit den skal.

Mange hjelpeorganisasjoner samler inn og “dumper” det en plass, for så å dra hjem med god samvittighet. 8 av 10 ganger når ikke denne hjelpa de som trenger mest. Det ønsker både UP og vi å unngå, men det tar tid for hver levering.

Gjennomføring

​Det vi hadde med blei fordelt direkte til mennesker i Øst-Ukraina.

Zarichne (Zaporizhzhya regionen), Krematorsk og Bakhmut (Donetsk-regionen). Små humanitær-hub’er, et sykehus, direkte til enkeltpersoner. Siste del av “lasset” blir sendt med soldater som skal tjenestegjøre i Kherson-distriktet (dette er folk Lana kjenner til personlig, og utstyr/matrasjoner er slunken og litt skral).

Vi hjalp også umge O-løpere med en glimt av "normaldager". Bl.a. sponset en helgetur til Lubny for 17 stykker. Vi bidro med Dieselkostnad, pizza lørdag kveld og lunsj søndag. Svært vellykket (se FB-oppdateringer). I tillegg fikk de en kasse klementiner og noen halvkiloer marsipan til jul.

Desembertur 2022

til Øst-Ukraina

"Cold Desember Nights"

20221211_115357.jpg
Map -00070.png
Map -00095.png
Map -00031.png
bottom of page