top of page

Tur 10 til de som slåss for livet.

vanHuldra var igjen smekkfull takk til rause bidragsytere.

Pål Wiik-Wøien tro til igjen og var "trailersjåfør" til/fra Norge-Krakow, og etter midnatt startet min tur østover fr Krakow.

Polakkene var svært interessert i grundig sjekk klokka 3 om natta, så da var det bare å bite tenna sammen, et par timer seinere videre, en time i Ukrainsk toll, litt soving på morrakvisten i framsete på bilen før Kyiv ønsket meg velkommen på ettermiddagen. Fantastisk by. 

Kharkiv Oblast

Etter en stopp i Kyiv det bar østover, en dags kjøring til Izium hvor Olga German ventet og jobben starta. Som noen ganger før fikk jeg husrom noen dager i et gammelt tilfluktsrom fra andre verdenskrig. Rundt oss hadde krigen satt sine spor, men sov trygt i kjelleren sammen med en katt og to hunder. Litt ompakking noen timer før utdeling startet dagene etter.

Sykehuset i Izium. Som vi har gjort flere ganger. Her fikk jeg jo overnatte på akuttmottaket den første gangen jeg var her seint i 2022, som noen sikkert husker, og i mangel på annen overnattingsmuligheter i den nylige frigjorte byen.

Et lite dyremottak blei besøkt og en liten lokal hjelpeorganisasjon som hjelper de fattigste lokalt i Izium. 

Så dro vi til byen Borova og igjen besøkte borgermesteren og hans flokk. Siden sist vi var der hadde moskovittene bombet det flotte kommune/kulturhuset, to ganger faktisk, med 2 ukers mellomrom. Men lar de seg knekke? Nope. Fantastiske folk. Vi lasta av både kaker, hygiene, klær, sko og mye mer :-). 

Så bar det til en familie som vi var så heldige å få hjelpe. En pappa med 10!! Barn og kona som døde av kreft 2 måneder før. De hadde det ikke lett. Klær, sko, kaker, leker, - det var julaften og bursdagen på en gang. For en glede. Synd dere ikke får muligheten til å se dette selv.

Så dro vi til distriktet Lyman. Tross at det så og si er i frontlinjen, så bor det folk der. Jeg fikk være med en dag og se og lære litt på hvordan opplæring av ukrainske soldater foregår. Av sikkerhetsmessige årsaker kan jeg ikke vise bilder eller utbrodere mer, men det var “artig” for en gammel soldat å “kjenne” litt på våpen igjen ;-). Underlagsmatter, soveposer, kaker, aggregat, sko, klær og masse mer.

Donetsk oblast

Her leverte vi til barnesykehuset i Prokovsk, - bleier, barnevitamindrikker, kaker, medisiner.

Så hadde vi et utrolig møte med politi- og redningsgruppa i Prokovsk. Mange av disse politifolka kom fra Mariupol  med en erfaring uten sidestykke. De både lærer opp nye politi om hvordan man opererer i et krigsområde, - og hvordan man er med på redningsoppdrag for å få folk ut av bomba bygninger. Utrolig sterke historier, - og flere av de er med i den oscar-vinnende dokumentaren “20 days in Mariupol". De fungerer også som en liten “hub” for de som er rammet av disse bombingene. Her leverte vi også masse. Kaker, klær, sko, førstehjelpsutstyr, voksenbleier og mye mer. Utrolig hvor mye det går i bilen altså.

 

Fastiv

Her må dere se på facebook :-) det skjedde så mye. Vi hadde fått 44 par nye fotballsko til BBrave-Vepryk, det nystartede fotballaget :-) Euforisk stemning. Besøk på ekstraundervisningene og sjakklubben dere støtter (På sjakkbrettet fikk jeg bank av en 10-åring ☹️ 😀) . Lørdagen var det “stor dag med samling av kanskje 100 barn. Lage nasjonalrett i “heksegryte”, prester i kjortel som spiller fotball, Olena Dotesenko kom med en gjeng for å introdusere orientering. Vi hadde med masse møbler fra Telemark fylkeskommune, - og selvfølgelig kaker og godteri.

Van Huldra var tom, - og etter et par dagers hvile i kyiv med litt filming startet turen hjemover. Må ta med at jeg rakk 5 O-løp på turen 😀

Følg oss på Facebook

Påsketur 2024

bottom of page