top of page

Bakgrunn for

Fiodor-foreningen

Morgenen 24.februar 2022 gikk russiske regulære styrker til et fullskala angrep på Ukraina. Et angrep de færreste, utenom amerikansk og engelsk etterretning hadde forutsett.

Det har vært konflikt mellom de to landene siden den russiske militære anneksjon av Krim-halvøya i 2014. I tillegg har Russland støttet det væpnede opprøret i øst på samme tid. Dette var igangsatt av en minoritet av innbyggerne i "fylkene" Donetsk og Luhansk (senere kalt Donbas). Russerne støttet med våpen, materiell, soldater og paramilitære grupper (Wagner), som medførte en årelang borgerkrig. 

Fiodor

jbfjccajijgkghpj.jpg

Fiodor er ett år og sammen med

sin unge mor flyktet de i mange

dager vestover til sikkerhet.

Mange titusener av biler på veiene, luftvernsirener, militære veisperringer, rydding av skytefelt og klargjøring av forsvar. Fiodor sov på tepper på

skolegulv sammen med mange andre i samme situasjon, i et overfylt hus hos en fjern bekjent og til slutt inn i Romania.

Fiodor's oldeforeldre var fortsatt

igjen i byen som bombes jevnlig, og

antagelig til ruin en dag, som de andre

byene russerne gruslegger. 

I passet til Fiodor står det at han heter Fedir, som er den Ukrainske

formen av navnet, men foreldrene

kaller han Fiodor. Det er nemlig ikke sånn at alle som snakker russisk i

Ukraina er russere.

Dette er vår tid, vår tid til å stå opp mot urett og ondskap i Europa, vår tid til å gjøre rett, vår tid til å stå opp mot onde politiske ideologier.

Dette er som våre besteforeldres mellomkrigstid og krig, dette definerer oss og er vår samvittighet og ettermæle for mange tiår som kommer.  Så vi gjør det vi kan, og det gjør nok du som leser dette også. Har du litt til å bidra med så er takknemligheten stor i Ukraina.  Slava Ukraini

IMG_2850.jpg

Vision

bottom of page