top of page

Oppsummering

Nyttårstur Ukraina

 

2.januar til 3.februar 2023

 

Bilder, videosnutter og beskrivelser finnes på vår facebookside.

 

Det strømmer hjelp til Ukraina, men det kommer i ofte ikke helt fram til de mest nødstilte. 

Det er mange grunner til det: Korrupsjon, inkompetanse fra giver, cowboyer, manglende organiseringsevne av mottakere, “Ekkorn-mentalitet”, logistikkproblemer og kulturforskjeller som kan kanskje kalles et “post-soviet-syndrom”.

 

Å avklare hvordan vår hjelp sikres å komme helt frem og videre rasjonell drift var en av hovdeformålene våre med turen, i tillegg til:

  1. Levere nødhjelp til de som trenger mest, i hovedsak langt øst

  2. Bli kjent med områdene nær frontlinjen som er frigjort

Hvem som er der, hva de ønsker, nødvendig behov?

  1. Finne pålitelige og interesserte frivillige ukrainere som vil bidra i arbeidet vårt

  2. Se på muligheten til å bygge en liten lokal organisasjon i Ukraina, av unge ukrainere.

  3. Forsøke å bringe følgere på FB info om den reelle situasjonen i østlige områder

 

Forbredelser:

Innsamling og pakking skjedde i romjula. Det blei enorm suksess, kanskje takket være mediadekning i TA og NRK.

Anette Hansen omgjorde huset sitt til innsamlingshovedkvarter og det blei fylt til tak i alle rom, - så nyttårsfesten blei flyttet :-)  Uten Anette hadde dette ikke gått, mange andre hjalp til og Anette utnyttet hemningsløst familien sin. Hovedcrewet forøvrig var Kari-Anne Engravslia, Astri Omland, Gunn Ingeborg Kval Engstad.

Når bilen var full stilte Stefan Austad og Systemkjøkken opp med stor henger.  Når den blei full så stilte Knut Wille og Kontorbygg opp med midlertidig lager.

Mange skal takkes, som Regal kaker, Milba, Bama, Lions Brevik, Trosvik-gruppen, og mange mange private som har bidratt med betydelige beløp i hundrelapper, tusenlapper, 5-tusenlapper (det finnes jo ikke, men summen var det fra flere) og  30.000,- !!!  fra en privatperson oppe i Telemark (vet ikke ennå om vi får lov å nevne navnet )

Og så satte jeg nesa nedover. Bastøferga er svindyr med sprinter og henger. Karlskrona, nattferge til Gdynia, fantastisk vær hele dagen til grensa, feil kø kosta 3 timer ekstra på Polsk side, men på andre siden fikke vi en service en skal lete lenge etter. 

 

Mørkt, snøfokk, elendige veier møtte oss på motsatt side av grenseovergangen vi ikke har prøvd før. Det blei overnatting på et hotell i de dype skoger som hadde gått rett inn i kulissene fra “Picnic med døden”. Neste dag, vel framme i Kyiv. Ikke mye å fortelle enn det samme som før: power, no power, power :-) 

Lviv, Lviv oblast

Første oppdrag vi tok var å starte samarbeid med Ukrainian Patriot, men ogs Postmark Ukraine. Det siste er et selskap drevet av Lana Liland som benytter små ukrainske bedrifter til produksjon av produkter som selges i og utenfor Ukraina. 

Vi dro til Lviv, Natasha og jeg, for å møte 2 av disse bedriftene, gjøre filmopptak til PR og få førstehåndsoppdatering av forholdene.

Samme der, utfordring med strøm, så de ikke får jobbet fulle dager. Strømaggregat har de ikke råd til ennå, men sparer og håper. Moskovittene gjør jo sitt beste for å ødelegge all mulighet for liv i Ukraina.

På hjemveien fylte vi igjen bilen med nødhjelp som var kommet fra Europa og tok det med til Kyiv.  Og tok en liten avstikker å så på et nedlagt og forlatt festning, kult 🙂

 

Vel tilbake i Kyiv gikk det 3 dager til å sortere og forberede turen sørøstover. Hektiske dager det også.

 

12 dager med “Russian Peace”

Onsdag startet turen med full Sprinter med Harald som sjåfør og full Vito kjørt av Nazar Demchenko, en 19 år gammel gutt fra Irpin, faren er Vadym og er soldat i Kherson-distrikte, nor og søstre i Sverige og besteforeldre i Tyskland nå (se tidligere omtale av dette :-) ). 

 

Mykolayiv, Mykolaiv oblast

Vi besøkte vi 3 landsbyer som var bombet så og si flate, men de trengte ikke hjelp av oss i betydelig grad. Der trengtes byggematerialer og entrepenører. Vi besøkte også et dyrehjem, som er svært godt drevet. Vi leverte ut en god del hundemat der. Ukrainian Patriot hadde betalt for maten og Fiodor Foreningen tok dieselregninga og transporten :-)    Vi kommer til å bidra mer der etterhvert, gode folk.

 

Kherson, Kherson oblast

Her teamet vi opp med et lokalt frivillig hjelpesenter. Fantastiske folk og supert drevet av Oleg, en skadet og dermed pensjonert offiser fra den Ukrainske hæren, med god hjelp av lokale frivillige.. Vi leverte ut veldig mye klær, hygiene, stearinlys og mat her.

Til Oleg og gjengen viil vi sende penger etterhvert, og de vil kunne kjøpe det folk trenger mest og dele rettferdig ut.

Byen er frigjort men hjelpesendingen og statens bidrag er ikke ordentlig i gang, så behovet var stort.

Så dro jeg ut på ei øy for å se hvordan Natalia Vashchenko (27 år, legeutdannet) løste sine selvpålagte oppdrag med å hjelpe folk der. Hun er eneste med bil på øya, og det er 48 leiligheter der ute, uten butikker , uten annen nødhjelp og svært lite penger. Natalia gjør en fantastisk jobb, og setter seg selv i far mange ganger i uka med å kjøre att og fram over brua ut til øya. Vi har hjulpet, og kommer til å hjelpe  mer, med penger til hygiene, mat, bleier til små og store  og ikke minst medisiner av livsviktig betydning de ikke har råd til i dag.

Det var ganske bråkete i Kherson med alt artilleri og mortere både utgående og inngående.

 

Zaporizhzhya, Zaporizhzhya oblast

Oppdrag her var å sjekke ut et dyrehjem,. Verdens snilleste pensjonerte sjømann drev stedet etter beste evne. Forferdelige arbeidsforhold, men de gutta står på. Henter sårende og forlatte dyr, syr sår, setter sprøyter, tigger mat på lokale butikker og kafeer, koker maten i store gryter. Vi leverte mye hundefor der som også var betalt av Ukrainian Patriot,  og vi vil nok hjelpe mer dersom vi får finansene til å strekke til.

 

Dnipro, Dniproprotovsk oblast

1,5 dags “hvile”. Småreparasjoner av kjøretøy og utstyr, og å trekke pusten. Bilene våre var nesten tomme så vi ventet på Systemkjøkken-hengeren fullastet med påfyll for videre tur. Hotellet var base for soldater/avdelinger på flyttefot så det var nok av våpen og kjøretøy rundt husveggene til at det skulle bli kjedelig.


 

Kostyantynivka, Donetsk oblast

En liten by nær den mer kjente Bakhmut

Her besøkte vi på ny et dyrehjem. Et hav av katter og hunder i hus og leiligheter og eget dyrehjem. Ei dame som lever og ånder for dyr og gjør sitt ytterste for disse.  Vi leverte masse kattemat og hundemat der. Nesten alt vi hadde igjen

Vi møtte også to militære enheter og leverte mye til dem. Sko, klær, lykter,“turutstyr”, mat, muffins i store mengder (hver muffin er et stort smil), batterier, aggregat (til å lade Starlink. Detaljer kan ikke publiseres.

 

Kramatorsk, Donetsk oblast

Vi var der i desember og leverte mye. Nå skulle vi levere mer mat, klær og noe elektriske komponenter de trengte. Det blei litt nedtur. Mangel på dokumentasjon og tilgang for å kontrollere at hjelpen ikke “forsvinner” er ikke på plass, så ingen nye forsyninger blei levert der. Vi får se i fremtiden om dette blir ordnet.

 

Izium, Kharkiv oblast

Sentrum av byen er bombet i biter, og enkelte bygninger russerne ikke “likte” blei brent til grunn etter at de okkuperte byen. Sykehuset i byen er delvis operativt og har vært det hele tiden tross 3 direkte treff av granater.

Byen er nå frigjort og “våkner” så smått til liv, men masse behov for foreløpig hjelp. Klær, mat, stearinlys blei delt ut til de “våre” lokale kontakter hadde samlet. Her møtte vi Olga German (35 år journalist/skribent/kunstner) som bidrar som frivillig på flere felt, og snakker flytende engelsk. Hun vil være vår betrodde kontakt i området.  Det var ikke overnattingssteder i byen så jeg var heldig å få låne ei seng på mottaket på legevakta. Ei opplevelsesrik natt.

 

 

Pisky-Rad’kivs’ki, Kharkiv oblast

Byen og området er frigjort etter mange måneder okkupasjon og bærer preg av okkupasjonen. Det bor bl.a. 125 barn der, som har bodd der hele tiden.

Her møtte vi representanter for kultur og barneaktiviteter. De har en del av samfunshuset som fortsatt er intakt og blir en base for barn- og ungdoms aktiviteter. 

Vi hadde kjøpt en god del småbokser med juice, småpakker med søtkjeks og småsnacks til barna. I tillegg delte vi ut muffins fra Milba og hjertekaker fra Regal.  Kos og fin formiddag.

Byen fungerer også som “førstemottak” for nye flyktninger som kommer fra områdene lenger sørøst hvor russerne har både en viss militær framgang og også intensivert bombing av sivile mål. Flyktningene blir typisk her i 2-3 dager for å komme litt “til hektene” før de fortsetter ferden vestover, på ekstremt dårlige veier.

Vi tømte mesteparten av det vi hadde her. Klær, leker og artikler for barn og ungdom, og klespakker og hygienepakker for utdeling til de nevnte flyktningene som passerer.

Damene som driver dette frivillige sentret sammen med “kulturlærere” blir nok våre samarbeidspartnere fremover. Og vi har planer for utvidet hjelp til området, noe jeg kommer tilbake til i senere skriv.

 

Malynivka, Kharkiv oblast

Dette er et ganske godt eksempel på hvorfor en bør besøke og sjekke ut behov kontra ønsker. Her hadde vi fått forespørsel om å hjelpe 25 hus og 78 mennesker som omtrent var på sultens rand og frøys ihjel. Vi besøkte stedet umiddelbart når jeg kom ned i begynnelsen av januar (en dag kjøring hver veg). Nå var vi der for å levere ut det som både var nødvendig, og litt ekstra glede i hverdagen. 

Så hva var resultatet av hvem vi fant ut trengte hjelpa vår. 

Ett hjem, med en enke og trillinger hvor kjøkkenovnen var i stykker og umulig å reparere og hun å kjøpe brukt ny var uoppnåelig. I tillegg fikk de noe klær, varme sokker og 2 esker med mat og godsaker for å ha en god vinter.

Fire eldre damer som bodde hver for seg fikk noe mat, en fikk hundefor til sin lille “dyrefarm” og viktigst var at vi bestilte og betalte for vinterforyning med fyringsved til 2 av dem så så de slapp å fryse i vinter. 

Resten hadde egentlig ikke behov, …men ønsker selvfølgelig.

 

 

Forøvrig

Vi har gjort mange andre “småting” på oppholdet også, men det kan dere se på facebook.

Hjulpet enkeltmennesker og dyr, orienteringsløpere med økonomi og kompass fra Notodden O-lag og kompass fra Morten Andresen til forsvaret.

Vi har hjulpet Ukrainan Patriot med pakking og organisering, “Postmark Ukraine” med å transportere pakker til Polen for shipping til USA og Canada.

Begynt på prosessen med å danne en lokal ukrainsk gren av Fiodor Foreningen som skal ansette noen få ukrainere og engasjere flere. Dette vil jeg komme tilbake til i løpet av få uker. Vi er i ferd med å lage planer for vårt hjelpearbeid i fremtiden, som også blir klart i løpet av få uker. I mellomtiden fortsetter vi med det vi gjør nå, og takk til de kontaktene vi har skaffet oss av pålitelige lokale ukrainere er vi istand til å yte hjelp til 2-bente og 4-bente uten å hele tiden må ta kostnaden med å dra dit kontinuerlig.

vanHuldra (bilen vår.  Det er jo en Van (på engelsk) og den tilhører Huldra Film så navnet vanHuldra syntes jeg passer :-)  ) vanHuldra er sliten også, og kjenner på belastningen skal jeg si dere.

 

Takk til Jan Brønsten for iherdig innsats her hjemme for å skaffe sponsorer og til crewet mitt jeg nevner i innledning, - og selvfølgelig til alle som bidrar. Håper dere finner det verdt det

 

BBrave

(vår nye slagord :-) )

 

Porsgrunn

5/2-2023

Harald Omland

Fiodor Foreningen (som vi vil kalle Fiodor Foundation, fordi utlendinger sliter ofte fælt når de prøver seg på foreningen)

bottom of page